Jak si vybrat půjčku a nezadlužit se? 6 rad pro každého

Jak si vybrat půjčku a nezadlužit se 6 rad pro každého

Zatím jste si ještě nebrali žádnou půjčku a tak nemáte zkušenosti s tím, jak vybrat opravdu tu pravou, která vás nezklame? Pokud je tomu skutečně tak, podívejte se spolu s námi na několik tipů, se kterými zaručeně nešlápnete vedle. Přinášíme vám 6 rad, jak vybrat půjčku a přitom se nezadlužit.

Sledujte úrokové sazby

Ty jsou dnes naprostým základem a každý poskytovatel je musí zcela jasně uvádět jak u svých nabídek, tak třeba také ve smlouvách. Je jasné, že právě dané sazby nejlépe ukazují, jak na tom půjčka je. Logicky se mohou měnit v závislosti na tom, jaký typ půjčky potřebujeme. Nejmenší úroky mají hypotéky, největší může mít třeba rychlá půjčka v insolvenci, nebo jiný úvěrový produkt určený pro problémové klienty. Úroky lze porovnat poměrně snadno, jelikož platí, že čím jsou menší, tím jsou lepší. A jak vypadají ty ideální? Jsou v nižších jednotkách procent, čímž se chlubí především hypoteční úvěry.

Hlídejte také RPSN

To s úrokovou sazbou lehce souvisí. A to jak z důvodu, že tuto sazbu musí poskytovatelé také uvádět, ale i z toho důvodu, že je také uváděna v procentech a platí, že čím je RPSN menší, tím pro vás lépe. Většinou je tato sazba doporučována ke sledování i více. Proč? Jelikož obsahuje vše, co může váš konkrétní úvěr zdražovat. Sem se řadí jak výše uvedený úrok, tak sem patří třeba:

• Poplatky
• Platby za pojištění
• Doplňkové služby

Ne vždy je ale RPSN přesnou hodnotou, která definuje výhodnost půjčky. Pokud se podíváme na mikroúvěry, kam se může řadit i zmíněná půjčka v insolvenci, může vycházet až v astronomických hodnotách. Zde proto raději využijeme k posouzení selský rozum, než tuto hodnotu vypočítanou podle vzorce. Právě daný vzorec totiž počítá s tím, že jsou půjčky poskytovány na delší dobu. V případě těchto konkrétních ale dochází k tomu, že si je bereme jenom na několik desítek dní, maximálně měsíců.

Jak je to se splácením?

Ideální je splácet co nejkratší dobu, ale zároveň tolik, aby to bylo ve vašich silách. Najít mezi tím správný kompromis nemusí být jednoduché. Pokud splácíte dlouho, výrazněji přeplatíte. Pokud krátce, může být splátka velmi vysoká. Půjčky pro každého by dnes měli nabídnout možnost nadefinovat si splátkový kalendář tak, jak potřebujete. Tedy s ohledem na to, kolik je ve vašich možnostech nebo na jak dlouho chcete splácení maximálně rozložit. Právě splátka a její výše je dnes tím nejdůležitějším, co se vašeho osobního nebo rodinného rozpočtu týká. Proto byste ho neměli přetěžovat.

Pozor na sankce

Když už půjčku máte, je vždy třeba, abyste ji spláceli podle stanoveného splátkového kalendáře. Pokud se tak děje, je vše v pořádku a vy se rozhodně nemusíte ničeho obávat. Může se ale objevit situace, kdy tomu tak není. Zde je dobré znát případné sankce, které se k půjčce vážou. Může se jednat třeba o:

• Dodatečné úroky
• Ceny upomínek
• Termíny uhrazení

Zde platí, že čím je vše benevolentnější, tím lépe. Mnoho současných poskytovatelů dokáže vyjít klientům vstříc, ale jenom, když komunikují. V takovém případě není problémem, že se případným sankcím bez problémů vyhnete i vy. Pouze je třeba případné problémy oznámit předem a následně využít jednu z výhod, na které se zaměříme za pár chvil.

Hýbejte se splátkami

V životě se může stát mnoho různých věcí a je třeba, aby se jim dokázala přizpůsobit i vaše aktuální úvěrová situace. Tedy půjčka. Pokud se vám zvýšila mzda nebo máte více peněz, měl by vám poskytovatel peněz nabídnout možnost bezplatného částečného, nebo plného splacení úvěru. Stejně tak platí, že by vám měl nabídnout i možnost toho, že si budete moci případnou výši vaší splátky nejenom snížit, ale že byste měli mít možnost i toho, že si splátku jednoduše odložíte. I to je cesta, jak se nezadlužit a jak mít úvěrový produkt, který bude vyhovující hned v mnoha ohledech. Řada současných poskytovatelů, jak bankovních, tak i nebankovních tuto možnost přirozeně nabízí, což je plus pro vás.

Pozor na poskytovatele
Naše poslední rada se týká samotných poskytovatelů. Zde je určitě třeba, abyste byli dostatečně obezřetní. A to z toho důvodu, že ne každý na našem trhu je férový. Důležité je, aby jednal na rovinu, měl srozumitelné dokumenty a působil na vás seriózně i profesionálně. Pokud něco není v pořádku, doporučujeme zjistit si reference třeba na internetu, díky čemuž můžete celkem jednoduše a rychle odhalit podvodníka. A to takového, který vás chce primárně obrat a jeho půjčka rozhodně nebude patřit mezi takové, které by vám kdykoliv a kdokoliv mohl doporučit. Tím si buďte stoprocentně jisti. My doporučujeme vybírat hlavně ze známých společností, které na našem trhu již několik let působí.